Trys būdai plauti indus

Tvarkingiems žmonėms, sakoma, vėžį varo, kai kriauklėje stovi neplauti indai. Tad norint gyventi sveikai ir be nervų, reikia juos iš karto išsiplauti.

Visada laikytis principo

Nauji indaiTokios teorijos nėra, bet būtų galima ją sugalvoti: kad nešvarūs indai pritraukia kaip magnetas kitus nešvarius indus. Nes jeigu pasižiūrėtumėte, kas vyksta kriauklėje, jūs suprastumėte, kad tai tikrai yra realybė. Jeigu tik ten įmesite kokią nešvarią lėkštę, tuojau atsiras ir nešvarus peilis, paskui nešvarus dubuo, ir galiausiai bus stirta indų. Paprasta, kodėl taip yra. Kai yra visiškai švari virtuvė, niekam nekyla ranka būti tuo pirmuoju niekšu ir palikti indą. Nebent kas nors kur nors skuba ir tada pasideda, paskui pamiršta, ir išeina. Taigi, startas duotas – virtuvė jau nešvari. Jeigu indas įdėtas į kriauklę ir užima pakankamai vietos, jis trukdo išsiplauti savo indus. Nes tu nenori savo dubens ar puodo dėti į kriauklę, ant kurios dugno stovi riebaluota lėkštė – juk gali susipurvinti savo indą dar labiau. Taigi, apsisunkina indų plovimas. O jeigu būni tas, kas dėl to dar į kriauklę įdedi kokį aukštesnį indą, tarkime, dubenį ar puodą, tada jau užverda tikras pragaras. Mat kam nors kitam išsiplauti savo indą tampa išvis beveik neįmanoma, nes jis tarsi turėtų būti plaunamas tame tarpe tarp nešvarių indų stirtos ir čiaupo. Galiausiai, turime pasišlykštėjimą keliančią tvarką. Tad geriausias būdas plauti indus yra – tiesiog juos plauti. Iškart. Pavalgei, susiplauni. Radai kur nors padėtą – išplauni.

Plauti rankomis

Skaityti straipsnį “Trys būdai plauti indus” »

Apšvietimas virtuvėje

Šviestuvai namuosePastaruoju metu pakabinami šviestuvai, atkartojantys tą patį šviesų ritmą, tampa vienu stipriausių virtuvės interjero elementu. Tačiau šviestuvų taip pat virtuvėje reikia ir daugiau. Pakalbėkime apie juos ir apie tai, kokius privalumus gražiai sutvarkyta apšvietimo sistema suteiks stilingai virtuvei.

Dėmesio centras – darbo stalas viduryje

Kaip jau minėjome, virtuvės centre, virš darbo stalo, dažnai siūbuoja keli pakabinami šviestuvai. Jie leidžia į darbo stalą atkreipti visą dėmesį. Tai naudinga praktiška, kadangi dirbant norisi ryškiai matyti ir salotą, kurią pjauni, ir pirštą, kurio nenori nusitarkuoti. Taip pat reikia matyti ir viską aplink. Taip pat tai sukuria iš šalies gražiai atrodantį apšvietimą, primenantį prabangių kulinarinių laidų išpopuliarintąjį. Tad nors galbūt turėsite gana paprastą virtuvę, tačiau vien tik tinkamai sukabintos lempos jums suteiks geriausią įspūdį apie šią virtuvę.

Jaukus apšvietimas valgomojo stalui

Turbūt pastebėjote, kad baruose, kavinėse, restoranuose, virš stalelių dažniausiai taip pat siūbuoja ne kas kita, o pakabinami šviestuvai. Tokios nuleidžiamos šviesos yra vienas jaukiausių dalykų, kurį galima suteikti aplink stalą sėdintiems žmonėms. Ar jie pietautų, ar kavą gertų. Žmonės mėgsta ne būti nutvieksti sceninės ryškios šviesos iš aukštybių, o turėti jaukų apšvietimą, kurio šaltiniai kybotų visai šalia. Tad jeigu jūsų virtuvė yra sujungta su valgomuoju ar su svetaine, tai gali būti pats geriausias apšvietimo sprendimas – pakabinti virš valgomojo stalo kelias ritmingai sustyguotas šviesas.

Šviesa sukurs ritmą ir balansą

Skaityti straipsnį “Apšvietimas virtuvėje” »

Daugiabučio renovacijos metu išgyventi galima

Kaip padaryti, kad seno daugiabučio namo pridavimas būtų tikrai labai geras, rodantis namą energinį efektyvumą? Žinoma, seną daugiabutį reikia renovuoti. Tačiau renovacija daugybėje senų daugiabučių užstringa vien dėl ten gyvenančių žmonių nusiteikimo. Vyriausios kartos, garbaus amžiaus žmonės dažnai tiesiog nenori tokių permainų, mano, kad neverta investuoti pinigų, nenori primestos kitų valios. Kitiems žmonėms nepatinka tas faktas, kad vyks remontas ir tai trukdys jų kokybiškam gyvenimui. Tačiau išgyventi daugiabučio renovaciją visgi įmanoma, tik reikia mokėti pasiruošti būsimiems sunkumams.

Darbinininkai triukšmauja tik darbo metu

Priduodame namusTam, kad būtų pagerinti energinio naudingumo sertifikatai, veikiausiai bus atliekama daug įvairių daugiabučio renovavimo veiksmų. Pavyzdžiui, galbūt nemažai dėmesio bus skiriama sienų šiltinimui, stogo konstrukcijų keitimui, langų keitimui. Čia darbuosis ir pjūklai, ir kaltai, ir plaktukai, ir grąžtai bei elektriniai šlifuokliai. Todėl triukšmas tokiuose tvarkomuose namuose tikrai bus nemažas. Tačiau nereikia bijoti, kad jūs negalėsite miegoti naktimis ar kad vakarais negalėsite ramiai pailsėsite, o prabusite ne nuo žadintuvo melodijos, o nuo grąžto. Darbininkai, darantys remontą jūsų name, dirba darbo valandomis, taip, kaip ir visi kiti žmonės. Todėl jūs patys jau būsite išėję į darbą, vaikai į mokyklą ar darželį, kai vyks remontas. Galbūt nemalonu bus tik savaitgaliais, nes skubinant projektą darbai veikiausiai vyks ir šeštadieniais, gal net ir kai kuriais sekmadieniais. Tačiau ir tai pakęsti galima – pats metas ieškoti kitų savaitgalio praleidimo būdų, o ne užsidaryti vėl namuose.

Visi turi rasti būdų nukreipti dėmesį kitur

Skaityti straipsnį “Daugiabučio renovacijos metu išgyventi galima” »

Keisti, bet šilti namai

Pagal dabartinius reikalavimus dažniausiai namo pridavimas galimas tik tada, kai namas tobulai atitinka keliamus standartus. Pastarieji griežtėja kone kasmet, ir greitai pasieks A++ naudingumo klasės kartelę. Tai – pagal ES normatyvus numatyta veikla, siekiant ekologiško elgesio mūsų namams. Naujos statybos projektai turi pasižymėti puikiais akustiniais matavimais, labai geru sandarumu, pageidautina ir pakankamai gera šildymo sistema. Tačiau kai kurie namai niekada nepereitų šių reikalavimų kartelės, tačiau juos būtų galima vertinti kaip labai šiltus. Kokie tai namai?

Molio ir šiaudų namai

Pridavimo problemosNestandartiniai etninę praeitį menantys nameliai ir energinio naudingumo sertifikatai yra gana sunkiai suderinami dalykai, tačiau iš tiesų tikras iš molio drėbtas namelis gali būti labai šiltas. Kartais įvairių švenčių metu galima matyti molio ir šiaudų namų meistrų pristatymus. Tada galima pamatyti, kad tokie namai pagaminami visiškai pigiai, naudojant tik natūralias medžiagas, o namas yra šiltas. Šiaudai – tai labai geras šiltinimui variantas, nes juose yra oro tarpai. Jie sutvirtinami molio mišiniu, kuris ir laiko visą konstrukciją. Toks namas gali būti dengiamas skiedromis arba šiaudais, šiltinti galima kad ir įprasta akmens vata. Kiti molio namų gamintojai ir šeimininkai pasakytų, kad kaip tik nebūtina naudoti šiaudų. Visą sieną galima tiesiog nulipdyti iš molio, o tarp sienos ir jos papildomos sienelės dėti šiltinimo sluoksnį – akmens vatą. Viena iš priežasčių, kodėl molio namelis gali būti labai šiltas, tai, kad sienose nėra jokių kampų ir sujungimų, ji visa vienodai išlieta ar išlipdyta. Be to, šilumos šaltinis (krosnis) yra per vidurį, tad ir šiluma pasiskirsto visur vienodai. Vienintelis nerimas gali kilti dėl gaisro pavojaus, bet čia jau kiekvieno statybininko kompetencija yra užtikrinti pastatyti tokį pastatą, kuris vėliau nesudegtų.

Iglu arba eskimų namai iš kailio

Skaityti straipsnį “Keisti, bet šilti namai” »

Duše dainuojate ne tik sau

Nors filmuose duše dainuojantys žmonės vaizduojami labai įdomiai, iš tiesų gyvenime akustiniai matavimai taip privačiai džiaugtis dainavimu duše mums taip lengvai neleistų. Mat dainuodami duše iš tiesų dainuojate ne tik sau. Ir tikrai ne televizijos žiūrovams, kadangi nesate filme. Tačiau jus gali girdėti tikri klausytojai – jūsų kaimynai.

Garsas sklinda iš vonios

Pirmiausia galima pastebėti, kad sandarumo testas parodytų, jog jūsų butas daugiabutyje per santechnikos sistemas susisiekia su kitais butais. Garsas labai gerai sklinda metalu ir kitomis kietomis medžiagomis, tad jeigu dainuojate duše, vonioje, žinokite, kad jūsų daina pasiekia kitus, esančius savo dušuose ir voniose, gal virtuvėse ar kur kitur arčiau čiaupo.

Kai kiauros sienos

AkustikaSenų daugiabučių akustiniai matavimai rodo labai nepalankią situaciją ir tiesiog gyvenamuosiuose namuose. Kadangi ten yra labai plonos sienos ir žmonėms tiesiog labai sunku gyventi kalbant pašnibždomis. Tai, kas turėtų būti privatus šeimos gyvenimas, dažnai virsta gana viešu dalyku. Plonos senų daugiabučių sienos puikiai praleidžia visus garsus. Kaimynai girdi viską, kas šiek tiek viršija prislopintą garsą, nori to, ar nenori. Iš to kartais net gimsta linksmų istorijų. Kita vertus, vienišiams, gyvenantiems vieniems mieste, gali būti visai gera išeitis gyventi tokiame sename daugiabutyje. Girdėdami žmonių šurmulį už sienų jie galbūt nesijaučia tokie vieniši.

Ką girdite jūs

Skaityti straipsnį “Duše dainuojate ne tik sau” »